- today
- label Aktualności
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 128 odwiedzin
- comment 0 komentarzy
Miód wrzosowy jest obecnie jednym z najcenniejszych rodzajów miodu dostępnego na światowym rynku.
Powstaje dzięki wyjątkowym roślinom, wrzos zwyczajny, czyli Calluna Vulgaris, wywodzi się głównie z Wielkiej Brytanii. Ogólnie Torfowiska w Europie zapewniają najlepsze warunki do rozwoju roślin wrzosowych, ze względu na to, że wymagają one gleb kwaśnych i stale wilgotnych. Pszczelarzom zazwyczaj nie jest trudno znaleźć odpowiednie wrzosowiska do rozmieszczenia swoich uli, ponieważ wrzosy dobrze rozwijają się zarówno w słońcu, jak i w zacienieniu. Miód wrzosowy może pochodzić z wielu różnych gatunków wrzosu, ale odmiana Ling jest zdecydowanie najbardziej pożądana do jego pozyskiwania. Dlaczego? Ponieważ miód wrzosowy Ling ma jedne z najlepszych i najcenniejszych cech, które można znaleźć w tym naturalnym produkcie.
Jak powstaje miód wrzosowy?
Produkcja miodu wrzosowego to żmudny proces , wymagający wiele wysiłku zarówno od pszczół jak i od pszczelarza. W pierwszych etapach produkcji nektar z roślin wrzosowych zawiera duże ilości wody, który należy odparować. Po przeniesieniu nektaru do ula robotnice ostrożnie pakują
go w plaster miodu gdzie następnie poddawany jest odparowywaniu, czyli pszczoły poddają miód ogrzewaniu i wentylacji. Najtrudniejsza część zaczyna się w momencie, gdy pszczelarz przystępuje do zbierania miodu. Miody wrzosowe, zwłaszcza miód z odmiany Ling, są niezwykle gęste i mają żelową konsystencję, w związku z tym nie da się ich łatwo wydobyć z plastra.
Dzięki tym właściwością powstał test.
Oceniając miód odmiany Ling, powszechnym testem czystości miodu wrzosowego, otwarty słoik umieszcza się na boku, aby sprawdzić, jak szybko
miód wypłynie. Czysty miód wrzosowy utrzymuje się na swoim miejscu przez kilka minut. Im dłużej pozostaje, tym jest czystszy. Inną oznaką
czystości jest obecność małych pęcherzyków powietrza zamkniętych w żelopodobnym miodzie (powstałych w wyniku procesu tłoczenia w celu
wydobycia miodu).
Zamiast tradycyjnych metod wirowania, zdarza się również, że pszczelarze wycinają bloki plastrów z miodem. W takim przypadku sprzedają je w stałej formie, ale po wyższej cenie. Trudność w pozyskiwaniu jest jednym z powodów, dla których miód wrzosowy jest miodem dość drogim.
Proces produkcji miodu wrzosowego jest również dość skomplikowany, ponieważ miód ten zawiera więcej wody niż jakikolwiek inny. Jego
wilgotność wynosi zwykle od 19% do 23%, dochodząc niekiedy nawet do 25%. Przypisuje się to żelowej konsystencji, która utrudnia pszczołom
odparowanie wilgoci z miodu. Aby zapobiec fermentacij, normy dla większości miodów są często utrzymywane na poziomie 20%. W przypadku
miodu wrzosowego, wysoka wilgotność jest dla niego naturalna i uważa się nawet, że właściwości przypominające żel zatrzymują wodę i opóźniają
fermentację.
Co ciekawe...
Miód wrzosowy jest zwykle ciemnobursztynowy , ciemniejszy od karmelu, często ma odcień czerwony lub pomarańczowy. Charakteryzuje
się intensywnym aromatem, łącząc w sobie owocowe i drzewne zapachy z mocnym, ale delikatnie słodkim smakiem i lekko pikantnym posmakiem.
Jest wykorzystywany do wyrobu wyjątkowych szkockich potraw, tradycyjnych deserów oraz pysznych i nietuzinkowych drinków – jest
jednym ze składników szkockiego likieru Drambuie. Zapewne zastanawiasz się dlaczego miód wrzosowy jest właśnie dla Ciebie?
Ten wyjątkowy miód jest najczęściej sprzedawany w czystej, surowej postaci. Jest naturalnie lekko słodki i cierpki, przez co jest świetnym
uzupełnieniem naleśników, jogurtów czy praktycznie każdej opcji śniadaniowej i deserowej.
Ze względu na stałą i lepką konsystencję większość składników odżywczych zostaje zatrzymana wewnątrz.
Ze względu na to, że miód wrzosowy nie jest powszechnie przetwarzany, z pewnością można uzyskać więcej jego korzyści przy włączeniu go do swojej diety.
Cenne walory zdrowotne wrzosowego miodowego cudu w 3 punktach
1. Ochrona komórek i redukcja stanów zapalnych
Ciemna barwa charakteryzująca niektóre miody wynika z wysokiego
poziomu zawartych w nich polifenoli. Związki te doskonale pomagają w problemach trawiennych związanych ze stanami zapalnymi i
dolegliwościami takimi jak refluks czy zapalenie żołądka. Przeciwutleniacze zawarte w tym miodzie działają także korzystnie,
wspierając organizm w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym oraz cukrzycy.
Mają również bardzo silne, spośród znanych naukowcom substancji chemicznych, działanie niwelujące, mogące wystąpić w organizmie
rakotwórcze cząsteczki wolnych rodników.
2. Obrona przed infekcjami podniesienie odporności
Stężenie cukru w miodzie wrzosowym zapewnia niezbędne warunki do
zachodzenia na powierzchni skóry osmozy. Po bezpośrednim nałożeniu na skaleczenia, oparzenia lub rany, wilgoć z uszkodzonej skóry jest szybko
uwalniana. Sucha powierzchnia nie sprzyja już rozwojowi drobnoustrojów, zapobiegając także dalszemu rozwojowi ewentualnych infekcji.
3. Ogólny stan zdrowia
Enzymy zawarte w miodzie wrzosowym sprawiają, że jest on bardzo dobrym źródłem składników odżywczych dla ludzkiego organizmu. Jest
wypełniony witaminami i minerałami, które wzmacniają odporność organizmu, wspierają zdrowie kości i wspomagają sprawne trawienie.
Właściwości miodu wrzosowego.
Czy miód wrzosowy jest tak wartościowy jak miód Manuka? Każdy rodzaj miodu posiada cenne wartości odżywcze i przynosi ogromne
korzyści, zarówno z punktu widzenia zdrowia jak i dobrego samopoczucia. Chociaż miód wrzosowy jest produkowany na całym kontynencie
europejskim, to Szkocja i Irlandia są zdecydowanie wiodącymi pretendentami do najwyższej jakości tego produktu.
Badania i analizy potwierdzają, że Szkocki i irlandzki miód wrzosowy zawiera znacznie wyższy poziom polifenoli i minerałów, niż słynny już miód Manuka. W porównaniu do „najlepszych” dostępnych na rynku miodów, miód wrzosowy dostarcza dużo więcej znaczących korzyści zdrowotnych .
Przypisywane jest to głównie wysokiej zawartości przeciwutleniaczy oraz manganu, przydatnych podczas budowania kości, a także wielu innych
procesów obejmujących wątrobę, trzustkę czy nerki. Jak uznają naukowcy, wynika to z faktu, że znacząca część pierwotnej
zawartości miodu wrzosowego podczas jego produkcji znajduje się w jego żelowej postaci. I chociaż miód Manuka jest bardzo znany z gęstej
konsystencji, to miód wrzosowy wciąż przewyższa go w tej kategorii.
Komentarze (0)